Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

NIEUWS

Pagina 1 van 12  > >>


We krijgen een mail van Eric-Jan dat hij 3 nieuwe kruidenmixen zonder zout heeft toegevoegd aan zijn assortiment! Het zijn shoarma-, varkensvlees- en kipkruiden. Meer informatie is te vinden op de website van Eric-Jan de Smaakman >>

 

 

Nieuwe kruidenmixen zonder zout

Prettige kerstdagen en een heel gezond 2022 gewenst!

In het schap bij de supermarkt komen we Knorr bouillonblokjes zonder zout tegen:

 • Groenten bouillon,
 • Rundvlees bouillon en
 • Kip bouillon!

Volgens de website van Knorr is het product zonder toegevoegde smaakversterkers en bevat het alleen minimaal zout afkomstig van de ingrediënten, zoals groenten.

Knorr bouillonblokjes Zero Salt

Als het goed is, eten we elke dag. Om in leven te blijven, maar vooral omdat het lekker is. Als u gezond bent heeft u een ruime keuze om voedzaam en met smaak te eten. Maar niet voor iedereen is het vanzelfsprekend te genieten van de dagelijkse maaltijden. Bijvoorbeeld door ouderdom, door ziekte of door behandeling van ziekte, waardoor smaakverlies optreedt.

Kruiden mixen zonder zout
Om precies die smaken te vinden die gerechten maximaal smaakresultaat geven, ontwikkelde Eric-Jan zijn eigen kruidenrange.

Meer informatie op: ericjandesmaakman.nl »

Eric-Jan de Smaakman, kruidenmixen zonder toegevoegd zout

Zoutloos koken moeilijk? Niet met Spice Wise: Een unieke en eenvoudige manier om zout te vervangen door kruiden en specerijen. Ontdek de kracht van natuurlijke, gezonde smaak makers en leer ze toepassen in je dagelijkse maaltijden. Het aanleren én volhouden van een zoutbewuste leefstijl lukt met Spice Wise.

 • Leer zelf smaakmakers samenstellen met kruiden en specerijen
 • Ontdek vele eenvoudig te maken recepten voor de dagelijkse maaltijd
 • Maak je eigen combinaties met variatietips bij elke kruidenmix
 • Geniet van de gezonde en smaakversterkende eigenschappen van kruiden
 • Eet elke dag lekkerder én gezonder
 • Ontwikkeld door ervaringsdeskundige en SVH Meesterkok Michel Hanssen
 • Aanbevelingen door o.a. Nierstichting, Hartstichting en artsen
 • Al duizenden enthousiaste gebruikers

Meer informatie op www.spicewise.nu

Nieuw kookboek: Spice Wise Green

"Bij het proces van water ontharden worden calcium en magnesium vervangen door natrium, het ongezonde onderdeel van zout. Dat heeft voordelen voor de leidingen in je huis (minder kalkafzetting). De gevolgen voor je gezondheid zijn echter onduidelijk: calcium en magnesium zijn belangrijke mineralen, terwijl je natrium juist moet beperken om je bloeddruk onder controle te houden. Onthard water is niet geschikt voor zuigelingen en personen die een zoutarm dieet volgen."

Lees meer over het onderzoek op gezondheidenwetenschap.be >>

Waterontharders vervangen calcium en magnesium, aanwezig in leidingwater, door natrium

"In de huidige coronatijd is er veel aandacht voor een gezonde levensstijl. Toch krijgt minderen met zout niet altijd de aandacht die het verdient. Is het onwetendheid? Of zijn we bang dat we met minder zout ook minder lekker eten? Helemaal niet nodig! Proef zelf en laat u culinair verrassen tijdens de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Restaurants door heel Nederland serveren een smaakvol tasting menu vol verse, pure ingrediënten, rijke smaakmakers en natuurlijk minder zout. Lekker gezond! Bestel vanaf 15 maart uw take-away box. Of reserveer een tafel (mits restaurants dan weer open zijn) via www.restaurantdriedaagse.nl."

Bron: Nierstichting nieuwsbrief

Nierstichting Restaurant Driedaagse


Prettige kerstdagen en een heel gezond 2021!

Afgelopen week hebben we enkele berichten ontvangen over Albert Heijn. De supermarkt was volgens een schrijfster, "een van de zeer weinigen die zoutarme producten voor een flinke doelgroep bereikbaar maakte".

Hierin is echter wat verandert, een groot aantal producten is uit het assortiment verwijderd! Voorbeelden uit het dieetschap zijn Knorr natriumarme vleesjus en enkele groenten in pot zonder toegevoegd zout van HAK. Maar ook reguliere producten die minder zout bevatten zijn volgens de schrijvers niet meer verkrijgbaar...

De oproep is om contact op te nemen met de klantenservice van Albert Heijn om te laten zien dat veel mensen - waaronder hart- en nierpatienten - afhankelijk zijn van deze producten en dat ze weer terug komen in het assortiment!

Assortiment zoutarme producten Albert Heijn drastisch ingekrompen

De Nierstichting Restaurant Driedaagse komt eraan! In de week van 23 t/m 29 maart serveren restaurants door heel Nederland weer een speciaal tasting-menu. En bewijzen daarmee dat koken met pure ingrediënten én minder zout een échte smaakbeleving is. Lekkere trek gekregen? Reserveer dan vandaag nog een tafel. Voor lunch of diner bij één van de deelnemende restaurants. Bon appetit!

Meer informatie op restaurantdriedaagse.nl >>

Proef de ongezouten waarheid

Rolf
Naast dat ik al bijna 12 jaar de website Smakelijk Eten Zonder Zout beheer, doe ik ook vrijwilligerswerk bij MUSIC4ALL Haren. Het is een unieke vorm van samen-muziek-maken waarbij kinderen met en zonder beperking worden uitgedaagd. De groep wordt begeleidt door studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen.
Ik doe dit al sinds 2014 met erg veel plezier, zo ontzettend leuk om deel uit te maken van zo'n gemêleerd gezelschap. Het brengt je onder de mensen en geeft mentale energie, laat je niet beperken door je beperking.

De M4A organisatie heeft mij genomineerd voor de Gouden Venus van Milo, een nationale vrijwilligersprijs voor mensen met een beperking.
Thuis vertelden ze me dat ik "niet zo vreselijk bescheiden moest zijn", toen ik zei dat veel meer mensen deze prijs verdienen, kijk eens naar de andere genomineerden! Maar ik vind het wel érg leuk hoor, daarom toch maar dit artikel hier :)

De nominatie is te lezen op de website van Vrijwilligerswerk.nl waar u ook een reactie kunt achterlaten.

Nominatie vrijwilligersprijs

Prettige kerstdagen en een gezond 2020!

De bakkers van Brood van SOMA uit Echt zijn er naar eigen zeggen in geslaagd om met behoud van smaak, nog minder zout toe te voegen aan het oorspronkelijke 'Slank In Brood'. Het product heeft na de verbetering in de receptuur de nieuwe naam 'Zoutarm & Vezelrijk' gekregen. Het zoutgehalte is 0,3 gram per 100 gram roggebrood. Het brood is onder andere verkrijgbaar bij de grotere supermarkten.

Meer informatie is te lezen op: https://www.broodvansoma.nl/producten/zoutarmvezelrijk/ >>

Zoutarm en vezelrijk tarwe-roggebrood

Voor een nieuw tv-programma is SBS6 op zoek naar gepassioneerde hobbykoks.
U hoeft geen topchef of alleskunner te zijn, het belangrijkste is dat u één gerecht perfect kunt bereiden.
Bezoek SBS6.nl/koken voor meer informatie en meld u nu aan!

 

Oproep voor nieuw kookprogramma van SBS6

Bouillonblokjes kunt u voor van alles gebruiken: in de soep, door de risotto of in een stoofgerecht. Maar wat voegt u daarmee eigenlijk toe aan uw eten? De Consumentenbond bekeek 49 bouillonblokjes.

De resultaten zijn te bekijken op de website van de Consumentenbond >>

Test bouillonblokjes: u koopt vooral zout

Pagina 1 van 12  > >>

Mensen die minder zout willen óf moeten eten
21-11-2017