Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

HANDLEIDING, LEREN REKENEN MET NATRIUM EN ZOUT

Wanneer is een gerecht geschikt voor een natriumbeperkt dieet? Mensen die zich al langer aan het dieet moeten houden zullen uit eigen ervaring wel weten welk gerecht voor zijn of haar situatie acceptabel is en welke niet... Voor anderen zal een berekening van het natriumgehalte duidelijkheid moeten geven.

Bij de recepten op Smakelijk Eten Zonder Zout.nl wordt de natrium berekening er bij geplaatst. Per recept wordt hiermee de hoeveelheid natrium per persoon óf per maateenheid gespecificeerd. Hierdoor wordt duidelijk wat het natriumgehalte van het recept is en hoe deze waarde tot stand is gekomen. De getoonde natriumberekeningen zijn érg uitgebreid. Doorgaans is het niet nodig om alle ingrediënten mee te nemen in de berekening. Het gaat hier dan om ingrediënten waarvan u al weet dat het natriumgehalte zeer laag is en die dus geen noemenswaardige invloed hebben op het eindresultaat. Voor de zorgvuldigheid hebben wij er voor gekozen om dit wél mee te nemen.

 

Wat is er nodig?

Om te beginnen, een duidelijk recept met alle ingrediënten en het natriumgehalte ervan.
Enkele pagina's op de website met informatie om gemakkelijk een goede berekening uit te voeren zijn:

 

 

 

Vermenigvuldigen, optellen en delen...

Als alle informatie bekend is, dan kan met een eenvoudig rekensommetje het natriumgehalte worden berekend.
Bereken het natriumgehalte per ingrediënt en tel dit bij elkaar op.
Is het recept voor meer dan één persoon, deel dan het totaal berekende natrium door het aantal personen. In het volgende voorbeeld is dit vier.

 

ingrediënten hoeveelheid gewicht   natrium per 100 gram product
  bevat natrium  
ingrediënt A   400 gram = 4,0 ons x 100 mg = 400 mg  
ingrediënt B 200 ml. 200 gram = 2,0 ons x 2 mg = 4 mg  
ingrediënt C 2 stuks 150 gram = 1,5 ons x 8 mg = 12 mg  
ingrediënt D   20 gram = 0,2 ons x 0 mg = 0 mg  
ingrediënt E   10 gram = 0,1 ons x 40 mg =                 4 mg +
opgeteld is het totaal natrium voor 4 personen:   420 mg : 4
delen door 4 is het natrium per persoon:   105 mg  



Etiketten lezen

Voedingswaarde per 100 gram  
Energie ... kJ / ... kcal
Vetten ... g
waarvan verzadigde vetzuren ... g
Koolhydraten ... g
waarvan suikers ... g
Eiwitten ... g
Natrium ... g

Op kant-en-klaar producten die u in de supermarkt koopt staat het natriumgehalte meestal vermeldt in de voedingswaardetabel op de verpakking.
De waarde is van toepassing op 100 gram van het product.
Gebruikt u maar de helft, dan kunt u het natriumgehalte door 2 delen.
Heeft u 2 keer zoveel nodig dan zult u het natriumgehalte vanzelfsprekend met 2 moeten vermenigvuldigen!

Waarschuwing: Voor buitenlandse producten (bijv. gekocht via webwinkels) kan het voorkomen dat de waarden gelden voor een portie van het product. Het verschil is soms enorm, houdt hier terdege rekening mee. Lees het etiket van deze producten goed!


Het "nieuwe" etiket

Voedingswaarde per 100 gram  
Energie ... kJ / ... kcal
Vetten ... g
waarvan verzadigde vetzuren ... g
Koolhydraten ... g
waarvan suikers ... g
Eiwitten ... g
Zout ... g

In de komende jaren zullen als gevolg van nieuwe EU-wetgeving alle productetiketten worden vervangen door het "nieuwe" etiket. Eén van de grote wijzigingen die voor u van toepassing is, is dat het natriumgehalte niet meer wordt vermeld maar het zoutgehalte van een product. Deze waarde gedeeld door 2,5 is dan het natriumgehalte. Dit is iets lastiger... maar een voordeel is dat nu wel *alle* natriumzouten moeten zijn meegerekend! Dus ook het verborgen natrium uit andere ingrediënten zoals bijvoorbeeld de veelgebruikte smaakversterker Ve-tsin ofwel mononatriumglutaminaat (MSG), vaak vermeldt als E621.

Mensen die minder zout willen óf moeten eten
8-05-2017