Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

NIEUWSARTIKELEN MET TIPS

Dagelijkse jodium inname

Een bezoeker van de website stelde ons de volgende vraag:

"Nergens op uw site lees ik iets over hoe we, nu we geen zout meer mogen, aan onze jodium kunnen komen per dag. De bakkers hebben juist jodium in hun brood gedaan om het jodiumtekort op te vangen. Ik gebruik geen brood en geen zout; dus hoe kom ik aan genoeg jodium??"

Normaal gesproken kunnen wij geen persoonlijke dieet vragen beantwoorden, de diëtist is hiervoor de aangewezen persoon!
Omdat we het gevoel hebben dat deze vraag wel eens bij meer mensen kan spelen, hebben we deze vraag toch even voorgelegd aan Janny Meijles, diëtiste van de Dieetbrug in Assen. Haar antwoord was:

"Wanneer je een natriumbeperkt dieet volgt en geen brood eet, dat verrijkt is met jodium, dan is het verstandig goed te letten op je jodiuminname. Jodium komt van nature voor in zeewater, in grond en in drinkwater. Zeevis, groenten en ook melk en melkproducten leveren een bijdrage aan de jodiuminname. Kies daarom twee keer per week voor een portie zeevis bij de warme maaltijd, gebruik dagelijks je zuivelproducten en eet ruim groenten en fruit. Dan is de kans op een jodiumtekort klein."


Etiketten lezen

Zoutloos of zoutarm is eigenlijk een benaming die de inhoud van het dieet niet dekt. De scheikundige naam van keukenzout is natriumchloride, dat bestaat uit 40% natrium en 60% chloride. Het natrium in keukenzout is eigenlijk alleen de boosdoener én kan óók in andere ingrediënten en additieven voorkomen zoals in bakpoeder (in de vorm van natriumbicarbonaat) en als onderdeel van de smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat). Voedingswaren bevatten van nature natrium. Een betere benaming zou dan ook een natriumbeperkt, ofwel natriumarm dieet zijn. Maar in de volksmond is en blijft de naam zoutloos of zoutarm dieet heel normaal.

Etiketten lezen

Zoals gezegd kunnen producten meerdere ingrediënten bevatten die rijk zijn aan natrium. De smaakversterker E621 wordt in sommige producten zoals in kruidenmengsels gebruikt om ervoor te zorgen dat er minder zout aan een product kan worden toegevoegd, zonder dat deze minder zout smaakt. Dit is erg gunstig wanneer je minder zout wilt gebruiken. Helaas bevat E621 zelf ook natrium en wanneer er ruime hoeveelheden aan een product wordt toegevoegd, kan het zo zijn dat dit product niet meer geschikt is voor een natriumarm dieet. Ook niet wanneer er “zonder zout” of “geen zout toegevoegd” op het etiket vermeld staat.

Advies: Let bij de aankoop van producten op de totale hoeveelheid natrium en reken dit om naar portiegrootte. Er zit altijd natrium in een product! Gebruik een product dus liever niet wanneer natrium niet op het etiket wordt vermeld of vraag het gehalte na bij de fabrikant.

Janny Meijles, diëtiste in Assen


Welke smaakmakers bij een natriumbeperkt dieet?

In plaats van (keuken)zout kun je gerechten op smaak brengen met kruiden en specerijen.
Je hebt veel keuze: van basilicum tot rozemarijn en van bieslook tot salie. Ook azijn, citroensap, gember, knoflook, kruidenbuiltjes, mosterdpoeder, mosterdzaad, sesamzaad, maanzaad, pijnboompitten, ui en wijn bevatten geen zout.
Smaakmakers die wel veel zout bevatten zijn Maggi, juspoeder, bouillonpoeder, vleeskruiden en ketjap. Die kun je dus beter vermijden.

Bron: het Voedingscentrum


Grootmoederstip: laurierblaadjes

LaurierDeze zogenaamde grootmoederstip kwamen we toevallig tegen op het internet:
Door het meekoken van twee (gedroogde) laurierblaadjes met de aardappelen of de groente smaakt het zoutloze voedsel veel pittiger!


Zoutvervangers?

Er bestaan helaas geen echte zoutvervangers.
Alleen kaliumzout (dieetzout) wordt weleens als zodanig benoemd. Echter hiermee moeten mensen vaak ook oppassen, omdat er véél kalium in zit. Patiënten met nierziekten of met bepaalde medicatie bij hartfalen kunnen hier ook veel problemen mee krijgen.
Om zoutloos eten een beetje aantrekkelijk te maken, kan gebruik gemaakt worden van verschillende kruiden.

Op de pagina 'Andere websites' staan verwijzingen naar websites met meer informatie over deze kruiden.

(Bron: diëtiste)


Artikel over zout...

Zoutkristallen

Natriumchloride is een zout met de scheikundige formule NaCl. Dit zout wordt in de volksmond 'keukenzout' genoemd omdat het bij de bereiding van voedsel vaak gebruikt wordt als smaakmaker en conserveermiddel.

Natriumchloride is bij kamertemperatuur een witte kristallijne stof met een kubische kristalvorm, die goed oplosbaar is in water. Natriumchloride bestaat uit 40% natrium en 60% chloride. Het woord natrium is afgeleid van het Griekse nítron dat te vertalen is als "natuurlijk zout".
Natriumchloride wordt op drie manieren gewonnen: door het indampen van pekel (zoutwater), door het indampen van zeewater of door mijnbouw in zoutmijnen.

Dagelijks heeft het menselijk lichaam minimaal 2 gram zout nodig. In Nederland wordt gemiddeld 10 tot 12 gram zout per dag genuttigd. Vooral kant en klaar maaltijden bevatten veel zout, waarbij de pizza het hoogste scoort, maar ook in brood zit vrij veel zout. Op verpakkingen van etenswaren staat het natriumgehalte vermeld. Te veel zout eten veroorzaakt hoge bloeddruk, hetgeen weer hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Jaarlijks sterven in Nederland ruim 5000 mensen omdat er teveel zout wordt gegeten.

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseerde eind 2006 om niet meer dan 6 gram zout (2,4 gram natrium) per dag te eten. Nog minder zout zou beter zijn, maar dat is in de praktijk nauwelijks te realiseren, omdat driekwart van het zout dat mensen eten, binnenkomt met kant-en-klare voedingsmiddelen, waar de consument geen invloed op heeft.

Literatuur: Wikipedia.nl


Mensen die minder zout willen óf moeten eten
2-04-2016