Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

NATRIUMARM RECEPT: ZOUTLOZE ZUURKOOL

Meer recepten met het trefwoord:


Zoutloze zuurkool
Zoutloze zuurkool

Benodigdheden

  • witte kool

Per kilo schoongemaakte kool:

  • 1 eetlepel karnemelk
  • 2 peperkorrels

Bereidingswijze

Maak de kool schoon en snijd of schaaf het in dunne reepjes.
Voeg de karnemelk toe en kneed de kool zeer goed zodat zich schuim vormt.
Roer de peperkorrels door de kool.
Breng de kool over in een goed schoongemaakte Keulse pot en druk de kool stevig aan.
Leg een schone doek op de kool, stop deze aan de zijkanten in en plaats vervolgens een plankje op de doek.
Leg op het plankje een steen.
Zet de pot op een koele, maar vorstvrij plaats.
Verwijder na ongeveer 14 dagen de kim (schimmel), die zich aan het oppervlak van de kool heeft gevormd.
Maak de plank schoon en leg een schone doek op de kool; plaats hierop weer de plank en de steen.
Herhaal deze bewerking zo vaak als dit nodig blijkt te zijn.
Voeg, wanneer op de kool geen vocht staat, gekookt en daarna afgekoeld water toe.
Gebruik de kool pas na 6 tot 8 weken.

Telkens als u zuurkool wilt eten, haalt u een portie uit de pot, waarna u het vat weer afsluit met doek, deksel en het gewicht.
Als er schimmel aan het doek zit, spoel dit dan even onder stromend water uit.
Als de kool langer staat, zal het wat donkerder van kleur worden en wat sterker gaan smaken.
Zolang de zuurkool echter onder water staat (afgesloten van lucht) blijft het goed.
U kunt het zo gemakkelijk een half jaar, tot zelfs een jaar bewaren.
Wilt u het echter niet zuur laten worden, kunt u het ook in porties verpakt in de diepvries bewaren. Dit kan uitstekend met zuurkool.
Voor het verpakken echter het vocht eruit knijpen.
Niet afspoelen, want dan gaat teveel smaak verloren.
Doet u de zuurkool niet in de diepvries, maar bewaart u het in de pot, dan kunt u de oudere en zuurdere kool vóór gebruik spoelen met koud of lauw water.
De smaak wordt dan zachter.


ONTVANGEN REACTIES

Nog geen reactie ontvangen...
U kunt de eerste zijn, maak hiervoor gebruik van het formulier onderaan de pagina.


NATRIUM/ZOUT BEREKENING


Het recept bevat volgens onderstaande berekening 80 milligram natrium.

Om het vergelijkbare zoutgehalte te berekenen doet u het natriumgehalte x 2,5.
Dus hier geldt 80 x 2,5 = 200 milligram ofwel 0,2 gram zout.

Het vermelde natrium/zoutgehalte is een indicatie!

Gebruikt u zelf bij het bereiden van het gerecht andere (hoeveelheden) ingrediënten of eet u iets meer óf minder, dan zal dat de natriumhoeveelheid die u inneemt beïnvloeden!


Ingrediënt Hoeveelheid Gewicht Na per 100 gram Bevat Natrium
Witte kool 1 kilo 1000 gram 8 mg 80 mg
Peperkorrel 2 stuks ~ gram 44 mg ~ mg
Totaal natrium 80 mg


REACTIE FORMULIER

Wij horen graag wat u van dit recept vindt. Met uw reactie kunnen we de kwaliteit van recepten op de website op peil houden. Alvast bedankt!

Opmerking: Bij het verzenden van het bericht wordt óók uw IP-adres meegestuurd. Dit ter voorkoming van misbruik van dit formulier. Deze informatie wordt niet gedeeld met derden.

Zoutloze zuurkool
Natriumarm recept, passend in een zoutloos of zoutbeperkt dieet
Mensen die minder zout willen óf moeten eten
2014-09-20 11:15:18