Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

MINDER ZOUT RECEPT: TOMATENSAUS VOOR PASTA

Meer recepten met het trefwoord:


Tomatensaus voor pasta
Tomatensaus voor pasta

Benodigdheden

  • 40 gram natriumarme vloeibare boter
  • 35 gram bloem
  • 1000 gram (overrijpe) tomaten
  • 200 ml. geconcentreerde natriumarme (runder)bouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • peper
  • beetje basilicum
  • beetje tijm
  • beetje rozemarijn
  • beetje oregano
  • scheutje rode port

Bereidingswijze

Laat in de bouillon de kruiden (laurierblad, basilicum, tijm, rozemarijn en oregano) gedurende 5 minuten zachtjes trekken.
Zeef de bouillon daarna.
Fruit in hete boter de ragfijn gehakte ui mooi goudbruin.
Voeg er het uitgeperste teentje knoflook bij en roer de bloem er door.
Voeg dan de gewassen en gevierendeelde tomaten bij en laat de massa gedurende 3 minuten op een laag pitje staan.
Blijf roeren en druk de tomaten met een (houten) lepel zo fijn mogelijk.
Voeg de bouillon eraan toe en laat de saus nog 20 minuten pruttelen.
Zeef de saus en breng ze op smaak met wat suiker en peper uit de molen.
Een klein scheutje rode port in de saus geeft er een bijzonder karakter aan.

Deze saus met verse tomaten bereid maakt het stukken lekkerder dan wanneer u gemakshalve tomatenpuree uit een blikje zou gebruiken.

Deze saus wordt voornamelijk gebruikt als pastasaus, maar is ook te gebruiken als lasagnesaus maar dan zal er wat meer bloem moeten worden gebruikt.

De saus laat zich eenvoudig invriezen.


ONTVANGEN REACTIES

  • "Ik ben een beginner op zoutarm gebied en ben begonnen met de tomatensaus. Ik vond het erg lekker en ook mijn gezinsleden hebben de saus met smaak verorberd."

NATRIUM/ZOUT BEREKENING


Het recept bevat volgens onderstaande berekening 138 milligram natrium.

Om het vergelijkbare zoutgehalte te berekenen doet u het natriumgehalte x 2,5.
Dus hier geldt 138 x 2,5 = 345 milligram ofwel 0,345 gram zout.

Het vermelde natrium/zoutgehalte is een indicatie!

Gebruikt u zelf bij het bereiden van het gerecht andere (hoeveelheden) ingrediënten of eet u iets meer óf minder, dan zal dat de natriumhoeveelheid die u inneemt beïnvloeden!


Ingrediënt Hoeveelheid Gewicht Na per 100 gram Bevat Natrium
Boter, vloeibaar natriumarm - 40 gram 5 mg ~ mg
Bloem, tarwe - 35 gram 2 mg ~ mg
Tomaten - 1000 gram 10 mg 100 mg
Bouillon, runder natriumarm 200 ml. 200 gram 15 mg 30 mg
Laurierblad 1 stuks ~ gram 23 mg ~ mg
Ui 1 stuks 80 gram 10 mg 8 mg
Knoflook 1 teentje 4 gram 4 mg ~ mg
Verschillende kruiden/specerijen - ~ gram ~ mg ~ mg
Rode port - ~ gram 18 mg ~ mg
Totaal natrium 138 mg


REACTIE FORMULIER

Wij horen graag wat u van dit recept vindt. Met uw reactie kunnen we de kwaliteit van recepten op de website op peil houden. Alvast bedankt!

Opmerking: Bij het verzenden van het bericht wordt óók uw IP-adres meegestuurd. Dit ter voorkoming van misbruik van dit formulier. Deze informatie wordt niet gedeeld met derden.

Tomatensaus voor pasta
Minder zout recept, passend in een zoutloos of zoutbeperkt dieet
Mensen die minder zout willen óf moeten eten
2020-02-09 13:02:36