MINDER ZOUT RECEPT: TOMATENSAUS VOOR PASTA
Meer recepten met het trefwoord:
Benodigdheden
- 40 gram natriumarme vloeibare boter
- 35 gram bloem
- 1000 gram (overrijpe) tomaten
- 200 ml. geconcentreerde natriumarme (runder)bouillon
- 1 laurierblad
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- peper
- beetje basilicum
- beetje tijm
- beetje rozemarijn
- beetje oregano
- scheutje rode port
Bereidingswijze
Laat in de bouillon de kruiden (laurierblad, basilicum, tijm, rozemarijn en oregano) gedurende 5 minuten zachtjes trekken.
Zeef de bouillon daarna.
Fruit in hete boter de ragfijn gehakte ui mooi goudbruin.
Voeg er het uitgeperste teentje knoflook bij en roer de bloem er door.
Voeg dan de gewassen en gevierendeelde tomaten bij en laat de massa gedurende 3 minuten op een laag pitje staan.
Blijf roeren en druk de tomaten met een (houten) lepel zo fijn mogelijk.
Voeg de bouillon eraan toe en laat de saus nog 20 minuten pruttelen.
Zeef de saus en breng ze op smaak met wat suiker en peper uit de molen.
Een klein scheutje rode port in de saus geeft er een bijzonder karakter aan.
Deze saus met verse tomaten bereid maakt het stukken lekkerder dan wanneer u gemakshalve tomatenpuree uit een blikje zou gebruiken.
Deze saus wordt voornamelijk gebruikt als pastasaus, maar is ook te gebruiken als lasagnesaus maar dan zal er wat meer bloem moeten worden gebruikt.
De saus laat zich eenvoudig invriezen.
ONTVANGEN REACTIES
- "Ik ben een beginner op zoutarm gebied en ben begonnen met de tomatensaus. Ik vond het erg lekker en ook mijn gezinsleden hebben de saus met smaak verorberd."
NATRIUM/ZOUT BEREKENING
Het recept bevat volgens onderstaande berekening 138 milligram natrium.
Om het vergelijkbare zoutgehalte te berekenen doet u het natriumgehalte x 2,5.
Dus hier geldt 138 x 2,5 = 345 milligram ofwel 0,345 gram zout.
Het vermelde natrium/zoutgehalte is een indicatie!
Gebruikt u zelf bij het bereiden van het gerecht andere (hoeveelheden) ingrediënten of eet u iets meer óf minder, dan zal dat de natriumhoeveelheid die u inneemt beïnvloeden!
Ingrediënt | Hoeveelheid | Gewicht | Na per 100 gram | Bevat Natrium |
Boter, vloeibaar natriumarm | - | 40 gram | 5 mg | ~ mg |
Bloem, tarwe | - | 35 gram | 2 mg | ~ mg |
Tomaten | - | 1000 gram | 10 mg | 100 mg |
Bouillon, runder natriumarm | 200 ml. | 200 gram | 15 mg | 30 mg |
Laurierblad | 1 stuks | ~ gram | 23 mg | ~ mg |
Ui | 1 stuks | 80 gram | 10 mg | 8 mg |
Knoflook | 1 teentje | 4 gram | 4 mg | ~ mg |
Verschillende kruiden/specerijen | - | ~ gram | ~ mg | ~ mg |
Rode port | - | ~ gram | 18 mg | ~ mg |
Totaal natrium | 138 mg |
REACTIE FORMULIER
Wij horen graag wat u van dit recept vindt. Met uw reactie kunnen we de kwaliteit van recepten op de website op peil houden. Alvast bedankt!
Opmerking: Bij het verzenden van het bericht wordt óók uw IP-adres meegestuurd. Dit ter voorkoming van misbruik van dit formulier. Deze informatie wordt niet gedeeld met derden.