NATRIUMARM RECEPT: TOMATENKETCHUP
Meer recepten met het trefwoord:
Benodigdheden
- 4 tomaten
- 1 ui
- 125 ml. (appel)azijn
- kwart appel
- 1 theelepel vers gemalen peper
- 1 theelepel mosterdpoeder
- 80 gram suiker of zoetstof
- 1 eetlepel basilicum
Bereidingswijze
Doe de ingrediënten in een pan en laat het koken tot het een dikke brei is geworden.
Proef een beetje en voeg naar smaak suiker toen. In gekochte ketchup zit bijna 40% suiker...
Doe de brei door een zeef. Eventueel als het te grof is, door een theedoek laten lopen die je in de zeef hangt.
In een schone fles of pot doen en koel bewaren.
Deze zelfgemaakte natriumarme ketchup is ongeveer 2 weken houdbaar.
ONTVANGEN REACTIES
- "Precies bovenstaand recept opgevolgd tot dikke brei. Na het zeven bleef er een vloeibare ketchup over die net zo dun was als water. De brei bleef achter in de zeef. Wat heb ik fout gedaan? Smaak is goed."
- "Het gebruiken van een theedoek is wellicht niet zo handig, dat filtert veel te veel van al dat lekkers eruit. Als de brei te grof is, dan moet je het even pureren met een pureerstaaf. Heb je die niet, pak dan een fijnmazige zeef boven een bak, ketchup erin en dan flink roeren met lepel tot alles door de mazen is, en bijvoorbeeld pitjes en velletjes achter blijven."
NATRIUM/ZOUT BEREKENING
Het recept bevat volgens onderstaande berekening 36 milligram natrium.
Om het vergelijkbare zoutgehalte te berekenen doet u het natriumgehalte x 2,5.
Dus hier geldt 36 x 2,5 = 90 milligram ofwel 0,09 gram zout.
Het vermelde natrium/zoutgehalte is een indicatie!
Gebruikt u zelf bij het bereiden van het gerecht andere (hoeveelheden) ingrediënten of eet u iets meer óf minder, dan zal dat de natriumhoeveelheid die u inneemt beïnvloeden!
Ingrediënt | Hoeveelheid | Gewicht | Na per 100 gram | Bevat Natrium |
Tomaten | 4 stuks | 280 gram | 10 mg | 28 mg |
Ui | 1 stuks | 40 gram | 10 mg | 8 mg |
(Appel)azijn | 125 ml | 125 gram | 0 mg | 0 mg |
Appel | 1 kwart | 30 gram | 1 mg | ~ mg |
Peper, vers gemalen | 1 theelepel | ~ gram | 44 mg | ~ mg |
Mosterdpoeder | 1 theelepel | ~ gram | 5 mg | ~ mg |
Suiker | - | 80 gram | 0 mg | 0 mg |
Basilicum | 1 eetlepel | ~ gram | 34 mg | ~ mg |
Totaal natrium | 36 mg |
REACTIE FORMULIER
Wij horen graag wat u van dit recept vindt. Met uw reactie kunnen we de kwaliteit van recepten op de website op peil houden. Alvast bedankt!
Opmerking: Bij het verzenden van het bericht wordt óók uw IP-adres meegestuurd. Dit ter voorkoming van misbruik van dit formulier. Deze informatie wordt niet gedeeld met derden.