NATRIUMARM RECEPT: OOSTERS GEHAKTBROOD
Meer recepten met het trefwoord:
Over gehaktbrood...
Gehaktbrood (ook wel vleesbrood of fricandon genoemd) is een gerecht bestaande uit gehakt dat in een oven is gebakken. Het kan zowel warm (als hoofdschotel) als koud (als beleg) gegeten worden.
In de Oosterse keuken worden specerijen en kruiden gebruikt als smaakmakers. Vaak is hierdoor zout overbodig. In het recept voor Oosters gehaktbrood is geen zout gebruikt. Het enige waar natrium in zit is de mosterd, deze is echter ook in natriumarme vorm te koop.
Benodigdheden
Hoeveelheden voor 4 personen.
- 500 gram gehakt
- 1 ui
- het wit van 1 prei
- 1 teentje knoflook
- 3 eetlepels (platte) peterselie
- 4 eetlepels kokosmelk
- 1 eetlepel ketoembar
- 1 eetlepel laos
- 1 eetlepel natriumarme mosterd
- 1 rode peper of paprika (eventueel ter versiering)
Bereidingswijze
Pers de knoflook.
Snij de prei zo fijn mogelijk en snipper het uitje.
Ui zachtjes bakken tot hij glazig ziet, ketoembar en laos erbij en even mee laten bakken zodat de geur vrijkomt.
Dit mengsel af laten koelen.
Mengen met het gehakt, de mosterd, peterselie, knoflook en de kokosmelk.
Indien het mengsel te droog is, wat extra kokosmelk erbij.
In een ingevette ovenschaal overdoen.
Bovenop een versiering maken van rode peper of ringen paprika/prei.
Een half uur in de oven bakken op 200°C.
Lekker met pandan-of basmatirijst.
Met dank aan Sjouke van Nouhuys.
ONTVANGEN REACTIES
Nog geen reactie ontvangen...
U kunt de eerste zijn, maak hiervoor gebruik van het formulier onderaan de pagina.
NATRIUM/ZOUT BEREKENING
Het recept bevat volgens onderstaande berekening 106 milligram natrium.
Om het vergelijkbare zoutgehalte te berekenen doet u het natriumgehalte x 2,5.
Dus hier geldt 106 x 2,5 = 265 milligram ofwel 0,265 gram zout.
Het vermelde natrium/zoutgehalte is een indicatie!
Gebruikt u zelf bij het bereiden van het gerecht andere (hoeveelheden) ingrediënten of eet u iets meer óf minder, dan zal dat de natriumhoeveelheid die u inneemt beïnvloeden!
Ingrediënt | Hoeveelheid | Gewicht | Na per 100 gram | Bevat Natrium |
Gehakt, varkens | - | 500 gram | 62 mg | 310 mg |
Ui | 1 stuks | 80 gram | 27 mg | 22 mg |
Prei | 1 stuks | 100 gram | 30 mg | 30 mg |
Knoflook | 1 teentje | 4 gram | 4 mg | ~ mg |
Peterselie | 3 eetlepels | 15 gram | 25 mg | 4 mg |
Kokosmelk | 4 eetlepels | 40 gram | 110 mg | 44 mg |
Ketoembar | 1 eetlepel | 5 gram | 35 mg | 2 mg |
Laos | 1 eetlepel | 5 gram | mg | ~ mg |
Mosterd, natriumarm | 1 eetlepel | 10 gram | 0 mg | 0 mg |
Peper, rood | 1 stuks | 60 gram | 30 mg | 2 mg |
Paprika, rood | 1 stuks | 150 gram | 6 mg | 9 mg |
Totaal natrium voor 4 personen | 423 mg | |||
Natrium per persoon | 106 mg |
REACTIE FORMULIER
Wij horen graag wat u van dit recept vindt. Met uw reactie kunnen we de kwaliteit van recepten op de website op peil houden. Alvast bedankt!
Opmerking: Bij het verzenden van het bericht wordt óók uw IP-adres meegestuurd. Dit ter voorkoming van misbruik van dit formulier. Deze informatie wordt niet gedeeld met derden.