MINDER ZOUT RECEPT: LASAGNE
Meer recepten met het trefwoord:
Benodigdheden
Hoeveelheden voor 4 personen.
- 2 stelen bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 wortel
- olijfolie
- 500 gram rundergehakt
- 1 gedroogd pepertje
- een beetje foelie
- 1 grote theelepel paprikapoeder
- 3 blikken gepelde tomaten (400 gram)
- 1 blikje natriumarme tomatenpuree (140 gram)
- kleine eetlepel oregano
- kleine eetlepel rozemarijn
- kleine eetlepel salie
- kleine eetlepel tijm
- citroensap
- versgemalen peper
- 250 gram lasagnebladen
- 20 gram natriumarme vloeibare boter
- 20 gram bloem
- 200 ml. melk
- 50 gram natriumarme kaas
- een eierdooier
Bereidingswijze
Maak de bleekselderij, knoflook, ui en de wortel schoon en snijdt ze in kleine stukjes.
Doe olijfolie in een hapjespan en fruit de groenten een beetje aan.
Het gehakt bij de groenten toevoegen en bak het rul.
Nu een verpulverd pepertje, fijngemalen foelie en een grote theelepel paprikapoeder erbij en daarna alles nog even om scheppen.
Doe de gepelde tomaten en de tomatenpuree in de pan.
Zorg ervoor dat de hele tomaten uit elkaar vallen en doe eventueel er wat water bij zodat het niet te dik wordt.
Breng op smaak met een kleine eetlepel oregano, rozemarijn, salie en tijm, een kneep citroensap en wat versgemalen peper.
Laat de saus 5 minuten pruttelen.
De oven voorverwarmen op 200 graden.
Met een beetje olijfolie of boter de ovenschaal invetten.
Een laagje saus in de schaal doen en afdekken met een laagje lasagnebladen, gevolgd door weer een nieuw laagje saus.
Doe dit net zolang tot de saus op is, eindig met een laagje lasagnebladen.
Maak een droge roux door de boter in een pannetje te smelten en de bloem erbij te doen.
Maak hiervan met de melk een papje dat schenkbaar is en voeg als het de juiste dikte heeft de kaas toe.
Haal de pan van het vuur en voeg de eierdooier toe.
Roer deze snel door het papje, zodat ze niet gaan schiften.
Schenk het papje over de lasagne heen.
Gaar de lasagne nog ongeveer 30 minuten in de oven.
ONTVANGEN REACTIES
- "Recept meerdere keren gemaakt, favoriet bij de kinderen! We hebben de kruiden van te voren afgewogen en in potjes klaar staan, scheelt veel werk."
- "De lasagne bladeren kunnen ook vervangen worden door dunne plakjes knolselderij. Kort koken en goed uit laten lekken."
NATRIUM/ZOUT BEREKENING
Het recept bevat volgens onderstaande berekening 225 milligram natrium.
Om het vergelijkbare zoutgehalte te berekenen doet u het natriumgehalte x 2,5.
Dus hier geldt 225 x 2,5 = 562,5 milligram ofwel 0,5625 gram zout.
Het vermelde natrium/zoutgehalte is een indicatie!
Gebruikt u zelf bij het bereiden van het gerecht andere (hoeveelheden) ingrediënten of eet u iets meer óf minder, dan zal dat de natriumhoeveelheid die u inneemt beïnvloeden!
Ingrediënt | Hoeveelheid | Gewicht | Na per 100 gram | Bevat Natrium |
Bleekselderij | 2 stelen | 100 gram | 60 mg | 60 mg |
Knoflook | 2 teentjes | 8 gram | 4 mg | ~ mg |
Ui | 1 stuks | 100 gram | 2 mg | 2 mg |
Wortel | 1 stuks | 50 gram | 19 mg | 8 mg |
Olijfolie | - | 20 gram | 0 mg | 0 mg |
Rundergehakt | - | 500 gram | 110 mg | 550 mg |
Peper, gedroogde | 2 stuks | 10 gram | 44 mg | 4 mg |
Foelie | - | ~ gram | 16 mg | ~ mg |
Paprikapoeder | 1 theelepel | 3 gram | 34 mg | ~ mg |
Tomaten, gepeld | 3 blikken | 1200 gram | 0 mg | 0 mg |
Tomatenpuree | 1 blikje | 140 gram | 40 mg | 56 mg |
Oregano | kleine eetlepel | 5 gram | 15 mg | ~ mg |
Rozemarijn | kleine eetlepel | 5 gram | 50 mg | ~ mg |
Salie | kleine eetlepel | 5 gram | 11 mg | ~ mg |
Tijm | kleine eetlepel | 5 gram | 9 mg | ~ mg |
Citroensap | - | 20 gram | 1 mg | ~ mg |
Peper | - | ~ gram | 44 mg | ~ mg |
Lasagnebladen | - | 250 gram | 12 mg | 40 mg |
Boter, vloeibaar natriumarm | - | 20 gram | 5 mg | 1 mg |
Bloem, tarwe | - | 20 gram | 2 mg | ~ mg |
Melk, halfvol | 200 ml. | 200 gram | 42 mg | 84 mg |
Kaas, natriumarm | - | 50 gram | 145 mg | 73 mg |
Dooier kippenei | - | 50 gram | 40 mg | 20 mg |
Totaal natrium voor 4 personen | 898 mg | |||
Natrium per persoon | 225 mg |
REACTIE FORMULIER
Wij horen graag wat u van dit recept vindt. Met uw reactie kunnen we de kwaliteit van recepten op de website op peil houden. Alvast bedankt!
Opmerking: Bij het verzenden van het bericht wordt óók uw IP-adres meegestuurd. Dit ter voorkoming van misbruik van dit formulier. Deze informatie wordt niet gedeeld met derden.