NATRIUMARM RECEPT: HERTENPEPER
Meer recepten met het trefwoord:
Benodigdheden
Hoeveelheden voor 4 personen.
- 1 ui
- 4 kruidnagels
- 2 laurierbladeren
- 1 theelepel gedroogde thijm
- 400 gram hertenpoulet
- 125 gram natriumarm ontbijtkoek
- 2 eetlepels bloem
- 200 ml. rode wijn
- 1 eetlepels rode wijnazijn
- peper
- Spaans pepertje
- 50 gram dieetmargarine
- 100 gram natriumarme achterham, in blokjes
- 1 eetlepel natriumarme tomatenpuree
Bereidingswijze
Voorbereiding
Snijd de ontbijtkoek in kleine blokjes (½ cm)
Bereiding
Neem de stukken hert, dep ze droog met keukenpapier.
Verhit 50 gram olijfolie in een braadpan.
Doe de hert in de pan en laat ze op een matig hoog vuur rondom dichtschroeien.
Bak de hamblokjes onder regelmatig omscheppen ca.2 cm minuten in de achtergebleven margarine.
Haal de ham uit de pan.
Roer de bloem en de tomatenpuree door de bakboter, et mengsel wordt dan een roux genoemd.
Laat de roux onder af en toe roeren 2-3 minuten pruttelen op een lage vuur.
Giet er al roerende ca. 1/3 cm van de bouillon bij en blijf roeren - op matig hoog vuur - tot het mengsel kookt en glad gebonden is.
Voeg scheutje voor scheutje de rest van de marinade toe en roer de saus na elke toevoeging glad.
Laat de saus onder af en toe roeren nog 1-2 minuten zachtjes koken.
Voeg de blokjes ontbijtkoek toe en leg de stukken de stukken hert in de saus.
Breng het geheel weer aan de kook aan.
Draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat alles zachtjes stoven, tot het vlees goed zacht is.
Afwerking
Schep de stukken hert met een schuimspaan uit de pan en leg ze in een diepe schaal.
Breng de saus - indien nodig - op smaak met peper.
Eventueel iets bijbinden met maizena of aardappelzetmeel (aardappelzetmeel geeft meer glans aan de saus).
Schep de saus over het vlees.
Geef er rode kool bij.
Een recept van Arnoud Odink, dieetkok - De Hart & Vaatgroep
ONTVANGEN REACTIES
Nog geen reactie ontvangen...
U kunt de eerste zijn, maak hiervoor gebruik van het formulier onderaan de pagina.
NATRIUM/ZOUT BEREKENING
Het recept bevat volgens onderstaande berekening 58 milligram natrium.
Om het vergelijkbare zoutgehalte te berekenen doet u het natriumgehalte x 2,5.
Dus hier geldt 58 x 2,5 = 145 milligram ofwel 0,145 gram zout.
Het vermelde natrium/zoutgehalte is een indicatie!
Gebruikt u zelf bij het bereiden van het gerecht andere (hoeveelheden) ingrediënten of eet u iets meer óf minder, dan zal dat de natriumhoeveelheid die u inneemt beïnvloeden!
Ingrediënt | Hoeveelheid | Gewicht | Na per 100 gram | Bevat Natrium |
Ui | 1 stuks | 80 gram | 27 mg | 22 mg |
Kruidnagel | 4 stuks | 8 gram | 243 mg | 20 mg |
Laurierblad | 2 stuks | 4 gram | - mg | - mg |
Thijm, gedroogde | 1 theelepel | 5 gram | 9 mg | ~ mg |
Hertenpoulet | 4 stuks | 400 gram | 50 mg | 200 mg |
Ontbijtkoek, natriumarm | - | 125 gram | 14 mg | 18 mg |
Bloem, tarwe | 2 eetlepels | 20 gram | 2 mg | ~ mg |
Wijn, rood | 200 ml. | 200 gram | - mg | - mg |
Wijnazijn, rood | 1 eetlepel | 10 gram | 0 mg | 0 mg |
Peper | - | 2 gram | 44 mg | ~ mg |
Spaanse peper | 1 stuks | 45 gram | 9 mg | 5 mg |
Margarine (dieet) | - | 50 gram | 5 mg | 3 mg |
Achterham, natriumarm | - | 100 gram | 60 mg | 60 mg |
Tomatenpuree, natriumarm | 1 eetlepel | 10 gram | 15 mg | 2 mg |
Totaal natrium voor 4 personen | 230 mg | |||
Natrium per persoon | 58mg |
REACTIE FORMULIER
Wij horen graag wat u van dit recept vindt. Met uw reactie kunnen we de kwaliteit van recepten op de website op peil houden. Alvast bedankt!
Opmerking: Bij het verzenden van het bericht wordt óók uw IP-adres meegestuurd. Dit ter voorkoming van misbruik van dit formulier. Deze informatie wordt niet gedeeld met derden.