MINDER ZOUT RECEPT: HANGOP
Meer recepten met het trefwoord:
Over hangop...
Hangop is een melkproduct dat vaak als nagerecht wordt gegeten. Hangop wordt bereid uit karnemelk of yoghurt.
Toen hangop nog niet industrieel werd gefabriceerd, werd dit veelal thuis met de hand gemaakt. Hiertoe nam men een vochtige theedoek, die men losjes spande over een schaal door middel van bijvoorbeeld wasknijpers. Hierin schonk men karnemelk of yoghurt. Vervolgens liet men dit een nacht uitlekken en verkreeg men een ingedikt melkproduct met een kwarkachtige structuur.
Benodigdheden
- 1,5 liter karnemelk
- bruine basterdsuiker
Bereidingswijze
Neem een grote pan of een kom, met daarop een vergiet.
Leg in de vergiet een schone vochtige (thee)doek.
Giet de karnemelk hierin en leg er een deksel boven op of bind de doek dicht.
Laat het geheel 8 tot 12 uur op een koude plaats uitdruppen.
Om de vochtuittreding te bevorderen, af en toe even rustig doorroeren.
De massa voor het opdienen goed glad kloppen en presenteren met een beetje bruine suiker (of honing).
Naar wens kan er ook zoutloos beschuit, vruchten of vruchtenmoes worden toegevoegd (bessen, frambozen of aarbeien).
Bron recept: Nederlandse Zuivel Organisatie
ONTVANGEN REACTIES
Nog geen reactie ontvangen...
U kunt de eerste zijn, maak hiervoor gebruik van het formulier onderaan de pagina.
NATRIUM/ZOUT BEREKENING
Het recept bevat volgens onderstaande berekening milligram natrium.
Om het vergelijkbare zoutgehalte te berekenen doet u het natriumgehalte x 2,5.
Dus hier geldt x 2,5 = 0 milligram ofwel gram zout.
Het vermelde natrium/zoutgehalte is een indicatie!
Gebruikt u zelf bij het bereiden van het gerecht andere (hoeveelheden) ingrediënten of eet u iets meer óf minder, dan zal dat de natriumhoeveelheid die u inneemt beïnvloeden!
Opmerking: Dit recept is afkomstig uit het boekje Dieetrecepten van de Nederlandse Zuivel Organisatie en is gemaakt voor het natriumbeperkt dieet. Onze natriumberekening op basis van de ingrediënten geeft hoogstwaarschijnlijk een verkeerde waarde weer, omdat tijdens de bereiding veel vocht (natrium) uit het product gaat. Het is voor ons dus niet bekend wat het daadwerkelijke natriumgehalte is van dit product.
Ingrediënt | Hoeveelheid | Gewicht | Na per 100 gram | Bevat Natrium |
Karnemelk | 1500 ml. | 1500 gram | 42 mg | 630 mg |
Basterdsuiker, bruin | 1 eetlepel | 3 gram | 25 mg | 1 mg |
Totaal natrium voor 2 personen | 631 mg | |||
Natrium per persoon | 316 mg |
REACTIE FORMULIER
Wij horen graag wat u van dit recept vindt. Met uw reactie kunnen we de kwaliteit van recepten op de website op peil houden. Alvast bedankt!
Opmerking: Bij het verzenden van het bericht wordt óók uw IP-adres meegestuurd. Dit ter voorkoming van misbruik van dit formulier. Deze informatie wordt niet gedeeld met derden.