NATRIUMARM RECEPT: AJAM PANGANG
Meer recepten met het trefwoord:
Benodigdheden
Hoeveelheden voor 2 personen.
Vlees/saus:
- 1 kipfilet
- 1 grote ui
- peper
- olijfolie
- 1 kopje water
- half kopje suiker
- 2 eetlepels natriumarme tomatenketchup
- 2 eetlepels natriumarme tomatenpuree
- 2 eetlepels natriumarme ketjap manis
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- maïzena
Atjar tjampoer vervanging:
- beetje water
- 4 eetlepels citroensap
- spitskool
- paprika
Bereidingswijze
Voor de saus heeft u nodig:
Een kipfilet in reepjes gesneden en een grote ui in stukken en peper.
De kipfilet in olijfolie bakken, ui meefruiten en peper (naar smaak) toevoegen.
Op het laatst aan onderstaand toevoegen:
- 1 kopje water
- half kopje suiker
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder (of meer naar eigen smaak)
Ter vervanging van atjar tjampoer (zoet/zure groente):
Klein laagje water in een kopje, voeg circa 4 eetlepels citroensap (of meer naar smaak) toe.
Doe dit in een pannetje op laag vuur en voeg fijngesneden groente als spitskool en paprika toe en laat koken tot het beetgaar is.
Daarna afgieten en aan de saus toevoegen.
Bereiding: alle ingrediënten goed doorroeren, in een pan op laag vuur nogmaals doorkoken en dan aanmaken met maïzena.
Heerlijk bij rijst en/of naturel bami.
Ajam pangang is de naam voor gerechten uit het Verre Oosten gemaakt van (geroosterd) kippenvlees. Babi pangang is de variant gemaakt met varkensvlees.
ONTVANGEN REACTIES
- "Geweldig goed recept. Ontzettend lekker. Ondanks dat ik nagenoeg nooit kook was dit prima te bereiden. Deze gaan we vaker maken!"
- "Wat hebben wij genoten van dit recept! Een blijvertje!"
- "Het smaakt heerlijk en is snel klaar."
- "In een woord... Heeeeeeerlijk!!!!!"
- "Het was weer heerlijk... voor de verandering een blikje perziken door heen gedaan, ...zalig"
NATRIUM/ZOUT BEREKENING
Het recept bevat volgens onderstaande berekening 105 milligram natrium.
Om het vergelijkbare zoutgehalte te berekenen doet u het natriumgehalte x 2,5.
Dus hier geldt 105 x 2,5 = 262,5 milligram ofwel 0,2625 gram zout.
Het vermelde natrium/zoutgehalte is een indicatie!
Gebruikt u zelf bij het bereiden van het gerecht andere (hoeveelheden) ingrediënten of eet u iets meer óf minder, dan zal dat de natriumhoeveelheid die u inneemt beïnvloeden!
Vlees/saus
Ingrediënt | Hoeveelheid | Gewicht | Na per 100 gram | Bevat Natrium |
Kipfilet | 1 stuks | 200 gram | 53 mg | 106 mg |
Ui | 1 stuks | 70 gram | 2 mg | 2 mg |
Peper | - | ~ gram | 44 mg | ~ mg |
Olijfolie | ~ | ~ gram | 0 mg | 0 mg |
Water | 1 kopje | 125 gram | 2 mg | ~ mg |
Suiker | half kopje | 60 gram | 0 mg | 0 mg |
Tomatenketchup, natriumarm | 2 eetlepels | 30 gram | 40 mg | 13 mg |
Tomatenpuree, natriumarm | 2 eetlepels | 30 gram | 110 mg | 33 mg |
Ketjap manis, natriumarm | 2 eetlepels | 24 gram | 20 mg | 5 mg |
Gemberpoeder | 2 theelepels | 6 gram | 32 mg | ~ mg |
Knoflookpoeder | 1 theelepel | 3 gram | 4 mg | ~ mg |
Maizena | - | 50 gram | 10 mg | 50 mg |
Totaal natrium voor 2 personen | 209 mg | |||
Natrium per persoon | 105 mg |
Atjar tjampoer vervanging
Ingrediënt | Hoeveelheid | Gewicht | Na per 100 gram | Bevat Natrium |
Water | - | ~ gram | 2 mg | ~ mg |
Citroensap | 4 eetlepels | 60 gram | 1 mg | ~ mg |
Spitskool | 100 gram | 10 mg | ~ mg | |
Paprika | 140 gram | 1 mg | ~ mg | |
Totaal natrium | 0 mg |
REACTIE FORMULIER
Wij horen graag wat u van dit recept vindt. Met uw reactie kunnen we de kwaliteit van recepten op de website op peil houden. Alvast bedankt!
Opmerking: Bij het verzenden van het bericht wordt óók uw IP-adres meegestuurd. Dit ter voorkoming van misbruik van dit formulier. Deze informatie wordt niet gedeeld met derden.