NATRIUMARM RECEPT: AÏOLI (KNOFLOOKMAYONAISE)
Meer recepten met het trefwoord:
Over Aioli...
Aioli is een eenvoudig te bereiden knoflooksaus, die veel gebruikt wordt in Catalonië en elders aan de Middellandse Zee. De saus wordt onder andere geserveerd bij salades, koud vlees, vis, pastasalades en als tapa met brood.
Het woord 'aioli' komt oorspronkelijk uit het Catalaans, en is een samentrekking van de woorden voor knoflook (ail) en olie (oli). Het woord is via het Frans in het Nederlands terechtgekomen en wordt vaak ook met een trema geschreven: aïoli, dit is een Franse spelling.
Benodigdheden
- 3 tot 8 teentjes knoflook
- 1 eierdooier
- 2 eetlepels citroensap
- versgemalen peper
- olijfolie
- zonnebloemolie
Bereidingswijze
Doe de gepelde en in stukken gesneden knoflook, samen met de eierdooiers, de azijn of het citroensap en peper in een foodprocessor en laat draaien tot het een glad mengsel is.
Giet de beide soorten olie in een dun straaltje op het draaiende mes en laat draaien tot het een dikke mayonaise is.
Breng de saus desgewenst verder op smaak met wat peper en zo nodig een extra scheutje azijn of citroensap.
Als de saus te dik wordt, roer er dan een paar eetlepels heet water door.
Schep de saus in een glazen pot met schroefdeksel en bewaar deze in de koelkast.
De zelfgemaakte natriumarme knoflookmayonaise is zo circa 2 weken houdbaar.
ONTVANGEN REACTIES
Nog geen reactie ontvangen...
U kunt de eerste zijn, maak hiervoor gebruik van het formulier onderaan de pagina.
NATRIUM/ZOUT BEREKENING
Het recept bevat volgens onderstaande berekening 14 milligram natrium.
Om het vergelijkbare zoutgehalte te berekenen doet u het natriumgehalte x 2,5.
Dus hier geldt 14 x 2,5 = 35 milligram ofwel 0,035 gram zout.
Het vermelde natrium/zoutgehalte is een indicatie!
Gebruikt u zelf bij het bereiden van het gerecht andere (hoeveelheden) ingrediënten of eet u iets meer óf minder, dan zal dat de natriumhoeveelheid die u inneemt beïnvloeden!
Ingrediënt | Hoeveelheid | Gewicht | Na per 100 gram | Bevat Natrium |
Knoflook | 3 tot 8 teentjes | 24 gram | 4 mg | 1 mg |
Eierdooier | 1 stuks | 25 gram | 50 mg | 13 mg |
Citroensap | 2 eetlepels | 20 gram | 1 mg | ~ mg |
Peper | - | ~ gram | 44 mg | ~ mg |
Olijfolie | - | ~ gram | 0 mg | 0 mg |
Zonnebloemolie | - | ~ gram | 0 mg | 0 mg |
Totaal natrium | 14 mg |
REACTIE FORMULIER
Wij horen graag wat u van dit recept vindt. Met uw reactie kunnen we de kwaliteit van recepten op de website op peil houden. Alvast bedankt!
Opmerking: Bij het verzenden van het bericht wordt óók uw IP-adres meegestuurd. Dit ter voorkoming van misbruik van dit formulier. Deze informatie wordt niet gedeeld met derden.