Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

DE NVWA STELT ERNA'S ONGEZOUTEN WEBSITE IN HET GELIJK!

Enkele maanden geleden constateerden wij dat Verstegen Nasikruiden "zonder zout" meer dan 10x zo veel natrium bevat dan een normale kruidenmix, namelijk 3075.66mg per 100 gram product. (Lees hier het artikel) Verstegen reageerde dat de tekst "zonder zout" alleen refereert naar dat het product geen toegevoegd zout bevat, de nasikruiden bevatten alleen het natrium welke aanwezig is in de andere grondstoffen. Dit kan feitelijk correct zijn, maar naar onze mening suggereert de tekst "zonder zout" dat het product "zoutloos" is. Een zoutloos product mag maximaal 5 milligram natrium per 100 gram product bevatten, wat hier zeker niet het geval is!

Wij hebben hiervan melding gedaan bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit omdat we vinden dat dit een onduidelijke en mogelijk gevaarlijke situatie is, die zeker voor mensen met een natriumbeperkt dieet nare gevolgen kan hebben.

De NVWA reageerde vandaag per brief:
"Een inspecteur van de NVWA heeft ten behoeve van laboratoriumonderzoek het betreffende product bemonsterd. In het laboratorium werd vastgesteld dat de claim op de verpakking niet aan de wettelijke eisen voldeed.
Hiervoor heeft de inspecteur een passende maatregel getroffen."

We zijn blij met deze uitkomst. Er wordt veel aandacht besteedt aan het te hoge zoutgehalte van kant-en-klare producten. Het is goed te zien dat fabrikanten gehoor geven aan de wens van de consumenten(organisaties) door het zoutgehalte van hun producten te verlagen. Maar zij moeten wel transparant blijven over de daadwerkelijke voedingswaarde van deze voedingsmiddelen!


De NVWA stelt Erna's ongezouten website in het gelijk!
Natriumbeperkt dieet: De NVWA stelt Erna's ongezouten website in het gelijk!
Mensen die minder zout willen óf moeten eten
2012-10-03 21:37:03