Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

ETIKETTEN LEZEN

Zoutloos of zoutarm is eigenlijk een benaming die de inhoud van het dieet niet dekt. De scheikundige naam van keukenzout is natriumchloride, dat bestaat uit 40% natrium en 60% chloride. Het natrium in keukenzout is eigenlijk alleen de boosdoener én kan óók in andere ingrediënten en additieven voorkomen zoals in bakpoeder (in de vorm van natriumbicarbonaat) en als onderdeel van de smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat). Voedingswaren bevatten van nature natrium. Een betere benaming zou dan ook een natriumbeperkt, ofwel natriumarm dieet zijn. Maar in de volksmond is en blijft de naam zoutloos of zoutarm dieet heel normaal.

Etiketten lezen

Zoals gezegd kunnen producten meerdere ingrediënten bevatten die rijk zijn aan natrium. De smaakversterker E621 wordt in sommige producten zoals in kruidenmengsels gebruikt om ervoor te zorgen dat er minder zout aan een product kan worden toegevoegd, zonder dat deze minder zout smaakt. Dit is erg gunstig wanneer je minder zout wilt gebruiken. Helaas bevat E621 zelf ook natrium en wanneer er ruime hoeveelheden aan een product wordt toegevoegd, kan het zo zijn dat dit product niet meer geschikt is voor een natriumarm dieet. Ook niet wanneer er “zonder zout” of “geen zout toegevoegd” op het etiket vermeld staat.

Advies: Let bij de aankoop van producten op de totale hoeveelheid natrium en reken dit om naar portiegrootte. Er zit altijd natrium in een product! Gebruik een product dus liever niet wanneer natrium niet op het etiket wordt vermeld of vraag het gehalte na bij de fabrikant.

Janny Meijles, diëtiste in Assen


Etiketten lezen
Natriumbeperkt dieet: Etiketten lezen
Mensen die minder zout willen óf moeten eten
2012-06-23 11:54:13