Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

ZOUTGEHALTE IN LEVENSMIDDELEN

Zout in levensmiddelenVeel levensmiddelen bevatten in 2010 net zoveel zout als in 2009. Ook bestaan nog steeds grote verschillen in zoutgehaltes binnen dezelfde productsoort. Dit blijkt uit onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Het Voedingscentrum is onaangenaam verrast en roept fabrikanten van voedingsmiddelen op om in 2011 meer vaart te zetten achter de beloofde zoutverlaging.

Risico
Een te hoge zoutinname vergroot het risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Daarom nam de levensmiddelenindustrie in Nederland het initiatief om het zoutgehalte in levensmiddelen te verlagen met uiteindelijk 20-30%. Branchevereniging Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) meldde halverwege 2010 dat een eerste stap bereikt was, namelijk een verlaging van 10% tussen 2006 en 2009.

Helaas laat het onderzoek van de nVWA voor het afgelopen jaar geen aantoonbare verlaging zien.

Werkwijze onderzoek
De nVWA heeft in 2010 van 968 producten het zoutgehalte bepaald en vergeleken met de dezelfde reeks producten die in 2009 was geanalyseerd. Denk aan voorverpakt brood, chips, conserven, (diepvries)snacks, kant-en-klaarmaaltijden, koek, sauzen, soep en vleeswaren. Het gemiddelde zoutgehalte was in 2010 niet significant lager dan in 2009.

Net als in 2009 zijn in 2010 bovendien grote verschillen in zoutgehalte gevonden binnen dezelfde productsoort, bijvoorbeeld bij soep, kant-en-klaarmaaltijden en kaas. Het zoutgehalte van levensmiddelen kan dus wel degelijk lager.

Minder zout
Nederlanders krijgen dagelijks gemiddeld 9 gram zout binnen. De Gezondheidsraad adviseert 6 gram als maximum. Lees wat je zelf kunt doen om minder zout binnen te krijgen. Of bestel het boekje 'Alles over lekker eten met minder zout'.

Bron: Voedingscentrum


Zoutgehalte in levensmiddelen
Natriumbeperkt dieet: Zoutgehalte in levensmiddelen
Mensen die minder zout willen óf moeten eten
2011-08-06 20:48:44