Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

ZOUT: INDUSTRIE GOED OP WEG

Nederlandse fabrikanten van levensmiddelen zijn er de afgelopen jaren in geslaagd zo'n 10% minder zout in hun producten te verwerken. Het Voedingscentrum vindt dat de industrie daarmee op de goede weg is, maar ziet nog veel kansen voor verdere vermindering van de hoeveelheid zout.

De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) had zich ten doel gesteld om de hoeveelheid zout in bewerkte producten dit jaar 12% onder het niveau van 2006 te krijgen. De brancheorganisatie noemt het in een verklaring "spijtig" dat die doelstelling niet is gehaald.

Het Voedingscentrum pleit al jaren voor vermindering van de hoeveelheid zout in voeding.

"We zijn het met de FNLI eens dat het jammer is dat de doelstellingen niet zijn gehaald," zegt Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum. "Het is goed om te zien dat de branche zelf ook meer vaart wil maken."

De gemiddelde Nederlander eet per dag 9 tot 10 gram zout, terwijl dat eigenlijk niet meer dan 6 gram zou moeten zijn. Per jaar sterven naar schatting 2500 mensen doordat ze te veel zout binnenkrijgen.

Het meeste zout dat we binnenkrijgen zit in bewerkte producten, zoals kant-en-klaarmaaltijden en pizza's, soepen, sauzen en hartige snacks.

"Het is daarom jammer dat de zoutvermindering juist in die productgroepen behoorlijk achterblijft bij de doelstellingen van de industrie," zegt Schutte. "Daar is nog veel werk te doen."

Consumenten kunnen zelf ook letten op de hoeveelheid zout die ze binnenkrijgen.

"Vergelijk bijvoorbeeld eens de hoeveelheid zout of natrium die op verpakkingen staat," legt Schutte uit. "Er zijn behoorlijke verschillen tussen merken als het gaat om hoeveel zout er wordt gebruikt."

Onlangs bracht het Voedingscentrum het boek "Alles over lekker eten met minder zout" uit. Daarin staan tips en recepten om gezond en lekker te kunnen eten met minder zout.

Bron artikel: het Voedingscentrum


Zout: industrie goed op weg
Natriumbeperkt dieet: Zout: industrie goed op weg
Mensen die minder zout willen óf moeten eten
2010-09-06 18:40:52