Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

CONSUMENT ONDERSCHAT EIGEN ZOUTCONSUMPTIE

- Dit persbericht is ons door de firma HAK toegezonden -

Giessen, 5 augustus 2010
Ongemerkt zit er per dag nog steeds teveel zout in onze voeding. Recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van HAK, toont aan dat de consument de eigen zoutconsumptie flink onderschat. Tweederde van de Nederlanders denkt maximaal 6 gram zout per dag te gebruiken. Gemiddeld blijkt het zoutgebruik echter 9 tot 10 gram per dag te zijn, ruim boven de door de Gezondheidsraad geadviseerde norm van 6 gram. Deze norm blijkt echter bij 70% van de ondervraagden niet bekend te zijn.

Veel consumenten vinden hun dagelijkse zoutconsumptie wel belangrijk, 76% let in meer of mindere mate op hun zoutconsumptie. Er wordt dan met name gelet op het toevoegen van zout bij het koken en/of aan tafel. Dit terwijl de meerderheid zich realiseert dat verpakte levensmiddelen juist de grootste bron van zout in het dagelijkse voedingspatroon zijn. Toch worden etiketten van verpakte
levensmiddelen slechts door 24% gelezen. Er wordt daarbij dan met name gelet op de calorieën en het vet en in mindere mate op het zout.

De zoutconsumptie kan verder worden beperkt door meer gebruik te maken van verpakte levensmiddelen zonder toegevoegd zout. Het aanbod van zoutarme producten in de supermarkt wordt door ruim 40% nog steeds als te beperkt ervaren.

HAK brengt onder de noemer 0% toegevoegd zout een serie groenten en peulvruchten op de markt waaraan géén zout is toegevoegd. Dit volgt op de gemiddelde zoutreductie van 25% sinds de zomeroogst van 2009. Met de groenten en peulvruchten van HAK met 25% zoutreductie en de HAK 0% toegevoegd zout levert HAK een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de zoutconsumptie van de Nederlandse consument en de stimulering van de consumptie van 2 ons groenten per dag.


Consument onderschat eigen zoutconsumptie
Natriumbeperkt dieet: Consument onderschat eigen zoutconsumptie
Mensen die minder zout willen óf moeten eten
2010-08-06 17:16:27