Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

KOOKWORKSHOP ZOUTARM MET VERGETEN GROENTEN

Dinsdagmiddag/avond 27 juni j.l. is een groep van 16 deelnemers bezig geweest in de grootkeuken van de opleiding Diëtetiek van de Hanzehogeschool met een kookworkshop van de Hart&Vaatgroep afdeling Groningen. Deze kookbijeenkomst werd geleid door Anja Bandringa, docent/instructeur Diëtetiek en 2 studentes. De 3 dames hadden in onderling overleg voor ons een menu samengesteld, waarin de vergeten groentes nu eens niet werden vergeten.

Na de ontvangst met koffie en een koekje, werden we door Anja Bandringa welkom geheten en kregen we een korte inleiding van de 2 studentes. Zij namen met ons het menu door en lieten ons kennismaken met de verschillende groentes. Bij het zien van deze vergeten groentes werden door diverse deelnemers oude herinneringen opgehaald.

Het menu zag er als volgt uit:

Voorgerecht
Bietjessoep met mierikswortelroom

Hoofdgerecht
Ratatouilletaart met aardpeer
Frietjes van koolraap en knolselderij
Vleesrolletjes met honing

Nagerecht
Rabarbercake

Bijgerechten
Witlofsalade met ananas en mandarijn
Frambozensalade met gorgonzola
Rijstvelloempia’s met verschillende groentes
Tomatentulpjes met zuivelspread en bieslook
Prikkers met rosbief en mozzarella
Auberginerolletjes
Zalmhoekjes.

De 16 deelnemers werden in 8 groepjes van 2 verdeeld en ieder groepje kreeg een opdracht om een onderdeel van het menu te maken. Na de groepsindeling werd er voortvarend begonnen aan de diverse opdrachten en kwamen de discussies over hoe en waarom flink los. Een gezellige boel al met al en langzamerhand kwamen de verschillende producten goed uit de verf.

Na ruim anderhalf uur werden de tafels gedekt en kon men de eigen gemaakte menu-onderdelen van en met elkaar proeven. Daar werd ruim gebruik van gemaakt.

Bij het met elkaar eten hoort ook het met elkaar opruimen en dat ging heel plezierig.

Na een dankwoord van bestuurslid Henriette Meijer en het uitdelen van wat informatiemateriaal van de Hart en Vaatgroep, nam een ieder vrolijk afscheid met een goed gevoel over deze workshop.

In het najaar 2017 komt er weer een nieuw kookthema aan bod, houdt de website in de gaten!


Kookworkshop zoutarm met vergeten groenten
Natriumbeperkt dieet: Kookworkshop zoutarm met vergeten groenten
Mensen die minder zout willen óf moeten eten
2017-09-21 10:48:10