Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

SPICE WISE TOO, ZONDER ZOUT MEER SMAAK

Normaal heb ik het niet zo op het schrijven van reviews. Afgezien van het feit dat ik geen schrijver ben, vind ik het beeld dat gegeven wordt in reviews vaak gekleurd... Krijg ik een paar week geleden via de website een bericht van Michel Hanssen, om in contact te komen over zijn nieuwe boek Spice Wise Too. Ik ken het eerste deel Spice Wise en ben hier erg van gecharmeerd. In de verzameling van bijna 50 kookboeken steekt deze er met kop en schouders boven uit, zowel inhoudelijk als uiterlijk... Dus een uitzondering op mijn regel, ik ga een poging doen: dames en heren, het kookboek Spice Wise Too!

"Kijk verder dan zout." "Je proeft weer echte, pure smaken." Deze twee tekstkopjes staan op de achterzijde van het boek Spice Wise Too en niet voor niets... Zout is een gemakkelijke maar eentonige smaakmaker, het overstemt de subtiele smaken van de andere ingrediënten. We zijn langzamerhand gewend geraakt aan eten met (veel) zout, en de verandering is groot als je het ineens moet laten staan. Het wennen aan zoutloos eten zal niet in een paar dagen gaan, in de ervaring van Hanssen neemt dit minimaal zes weken in beslag... In het boek gaat hij niet op zoek naar zoutvervangers, maar naar andere bruikbare factoren. Proeven en smaakbeleving zit hem niet alleen in de ingrediënten die je gebruikt, uiterlijk, geur en kleur doen minstens zoveel!

Uiterlijk, geur en kleur. Zo is het boek ook opgebouwd, de informatieve uitleg en de honderden recepten en tips staan op bijna 200 mooi vormgegeven kleurige pagina's. Er is ècht aandacht aan besteed! En de geur... die komt vanzelf in je neus als je in het boek leest en de foto's bekijkt...

Naast recepten voor de "lekker voor elke dag"-maaltijd, ook soeprecepten, recepten voor sauzen en dressings, recepten voor op de barbecue, èn snacks en (borrel)hapjes. Beschreven gerechten zijn ook voorzien van een recept voor een zelf te mengen kruiden- of specerijenmix, variatietips en houdbaarheidsinformatie. Het boek eindigt met een top 10 van kruidenmixen en een 20-tal gerechtgroepen waar deze bij toepasbaar zijn.

Ik ben érg positief over het boek, zijn er dan geen minpunten over het boek te noemen? Nou, de foto's op de pagina's van het boek zijn zo echt dat je af en toe iets van het blad wil af vegen, maar het blijkt gedrukt te zijn. Ach... :)

*Rolf


Spice Wise Too, zonder zout meer smaak
Natriumbeperkt dieet: Spice Wise Too, zonder zout meer smaak
Mensen die minder zout willen óf moeten eten
2017-05-17 14:46:25