Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

DIEET BIJ NIERFALEN

Nierfalen is de situatie die ontstaat als de nieren niet of nauwelijks meer functioneren. Dit heeft gevolgen voor vrijwel alle functies die normaal door een gezonde nier worden geregeld, zoals de urineproductie, de zuivering van het bloed, de hormonale regulering van de bloeddruk, de hoeveelheid vocht in het lichaam, enz.

Bij nierfalen kan het lichaam ook het natrium uit de voeding niet goed verwerken. Dit kan leiden tot een hoge bloeddruk en het vasthouden van vocht. Omdat hierdoor het hart overbelast kan raken, is het nodig dat er minder natrium gebruikt wordt.

Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk Eten Zonder Zout.nl verstrekt al sinds 2005 geheel belangeloos informatie en recepten aan mensen met een natriumbeperkt dieet bij nierfalen!
De website is een particulier initiatief en wordt beheerd door vrijwilligers zonder professionele achtergrond.

Op de website vindt u informatie hoe u een natriumbeperkt dieet kunt samenstellen en toch lekker en gezond kunt blijven eten. Bijvoorbeeld met:

  • natriumarme recepten
  • informatie over de verkrijgbaarheid van natriumarme producten
  • een overzicht van kookboeken met natriumbeperkte recepten
  • een voedingswaardetabel met de voedingswaarde gegevens van meer dan 2000 voedingsmiddelen.
  • verwijzingen naar andere interessante websites.
  • nieuws en tips
  • enz.

Zout

Bij de bereiding van voedsel wordt vaak (keuken)zout gebruikt als smaakmaker en conserveermiddel. De chemische naam van keukenzout is natriumchloride, ofwel NaCl.
Natriumchloride bestaat uit 40% natrium en 60% chloride.
Eén gram keukenzout bevat dus omgerekend 400 milligram natrium en 600 milligram chloride.

Natrium

Natrium is een mineraal dat een onderdeel is van zout. Het woord natrium is afgeleid van het Griekse woord nítron, dat te vertalen is als "natuurlijk zout". In de Engelse taal is natrium bekend als sodium.

Natrium komt van nature voor in het menselijk lichaam en is onmisbaar voor bijvoorbeeld het regelen van de waterhuishouding van het lichaam.

Het lichaam heeft per dag één tot drie gram zout nodig. In Nederland eten we echter gemiddeld ongeveer tien gram zout per dag, dat is dus veel meer dan nodig is. Het lichaam kan het te veel aan natrium uit de voeding niet altijd goed verwerken.

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseerde eind 2006 om niet meer dan 6 gram zout (ofwel 2,4 gram natrium) per dag te eten. Nog minder zou beter zijn, maar dat is in de praktijk nauwelijks te realiseren omdat driekwart van het zout dat men eet, binnenkomt door de kant-en-klare voedingsmiddelen uit de winkel.

Natrium in voedingsmiddelen

Alle voedingsmiddelen bevatten van nature kleine hoeveelheden natrium. Daarnaast voegen voedselproducenten zout (en daarmee dus ook natrium) toe aan producten, om de smaak te verbeteren of om voedingsmiddelen langer houdbaar te maken. Het niet toevoegen van keukenzout tijdens de bereiding van de voeding wil dus nog niet automatisch betekenen dat de voeding geen natrium bevat. Let goed op de voedingswaarde van de producten voor u deze koopt.

Mensen die minder zout willen óf moeten eten
6-04-2016