Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

DIEET BIJ HARTFALEN

Hartfalen is de situatie die ontstaat wanneer het hart niet meer in staat is om voldoende bloed rond te pompen om aan de behoeften van de sommige delen van het lichaam te voldoen.

Als gevolg van de verminderde pompfunctie van het hart krijgen veel organen niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen meer. Dit leidt tot snelle vermoeidheid en tot kortademigheid bij geringe inspanning. Het lichaam tracht door regelmechanismen de vulling van het vaatbed te verhogen, dit zorgt er weer voor dat het lichaam vocht vasthoudt.

Hartfalen brengt veel veranderingen mee in het dagelijks leven, waaronder inspannende activiteiten en de voedings- en vochthuishouding. Aangezien een hartfalenpatiënt het vocht in het lichaam slecht kan 'verwerken', krijgt de patiënt meestal een vochtbeperking opgelegd. Dit betekent dat de patiënt niet meer dan een bepaald aantal liter vocht per dag mag binnenkrijgen. Ook zal een natriumbeperkt dieet aangeraden worden, omdat natrium (zout) vocht vasthoudt.

Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk Eten Zonder Zout.nl verstrekt al sinds 2005 geheel belangeloos informatie en recepten aan mensen met een natriumbeperkt dieet bij hartfalen!
De website is een particulier initiatief en wordt beheerd door vrijwilligers zonder professionele achtergrond.

Op de website vindt u informatie hoe u een natriumbeperkt dieet kunt samenstellen en toch lekker en gezond kunt blijven eten. Bijvoorbeeld met:

  • natriumarme recepten
  • informatie over de verkrijgbaarheid van natriumarme producten
  • een overzicht van kookboeken met natriumbeperkte recepten
  • een voedingswaardetabel met de voedingswaarde gegevens van meer dan 2000 voedingsmiddelen.
  • verwijzingen naar andere interessante websites.
  • nieuws en tips
  • enz.

Zout

Bij de bereiding van voedsel wordt vaak (keuken)zout gebruikt als smaakmaker en conserveermiddel. De chemische naam van keukenzout is natriumchloride, ofwel NaCl.
Natriumchloride bestaat uit 40% natrium en 60% chloride.
Eén gram keukenzout bevat dus omgerekend 400 milligram natrium en 600 milligram chloride.

Natrium

Natrium is een mineraal dat een onderdeel is van zout. Het woord natrium is afgeleid van het Griekse woord nítron, dat te vertalen is als "natuurlijk zout". In de Engelse taal is natrium bekend als sodium.

Natrium komt van nature voor in het menselijk lichaam en is onmisbaar voor bijvoorbeeld het regelen van de waterhuishouding van het lichaam.

Het lichaam heeft per dag één tot drie gram zout nodig. In Nederland eten we echter gemiddeld ongeveer tien gram zout per dag, dat is dus veel meer dan nodig is. Het lichaam kan het te veel aan natrium uit de voeding niet altijd goed verwerken.

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseerde eind 2006 om niet meer dan 6 gram zout (ofwel 2,4 gram natrium) per dag te eten. Nog minder zou beter zijn, maar dat is in de praktijk nauwelijks te realiseren omdat driekwart van het zout dat men eet, binnenkomt door de kant-en-klare voedingsmiddelen uit de winkel.

Natrium in voedingsmiddelen

Alle voedingsmiddelen bevatten van nature kleine hoeveelheden natrium. Daarnaast voegen voedselproducenten zout (en daarmee dus ook natrium) toe aan producten, om de smaak te verbeteren of om voedingsmiddelen langer houdbaar te maken. Het niet toevoegen van keukenzout tijdens de bereiding van de voeding wil dus nog niet automatisch betekenen dat de voeding geen natrium bevat. Let goed op de voedingswaarde van de producten voor u deze koopt.

Mensen die minder zout willen óf moeten eten
6-04-2016