MINDER ZOUT RECEPT: LIMBURGS ZUURVLEES
Meer recepten met het trefwoord:
Over zuurvlees...
Zuurvlees is een Limburgs streekgerecht, dat wordt bereid met paardenvlees. Zuurvlees lijkt op stoofvlees en hachee. De naam komt van het vooraf marineren van het vlees in azijn. Maar de smaak is, in tegenstelling tot hachee, zoet. Het zuur van de azijn wordt namelijk ruimschoots gecompenseerd door de toevoeging van peperkoek en stroop. Zuurvlees wordt in zowel Nederlands als Belgisch Limburg en in het Duitse Rijnland gegeten, veelal bij frieten of aardappelpuree. Bij de frituur in Limburg kan men meestal een frietje met zuurvlees krijgen, maar ook in veel restaurants en eetcafés, snackbars en eethuizen is zuurvlees te krijgen.
Ter vervanging van paardenvlees kan ook rundvlees gebruikt worden. Paardenvlees geeft dit gerecht echter de authentieke smaak.
Benodigdheden
Hoeveelheden voor 4 personen.
- 1000 gram paarden- of runderpoulet
- 2 á 3 blaadjes laurier
- 2 á 3 stuks kruidnagel
- peper
- 2 uien
- een plak van 2 centimeter peperkoek
- appelstroop
- een kommetje azijn
Bereidingswijze
Het vlees goed kruiden en dan goed aanbraden
De ui snijden en doe deze bij het vlees en laat het even mee smoren.
Doe de kruidnagel, laurier, en de azijn (naar eigen smaak) erbij.
Vul nu de pan met water tot boven het vlees.
Wanneer de peperkoek ook gesmolten is weer proeven, en dan 2 flinke lepels appelstroop erbij.
Dat laat je sudderen samen met de peperkoek. tot het gaar is (als het dan goed is valt het vlees zo van je vork af) naar de smaak die je wil.
Niet te zoet maar, ook niet te zuur.
Door de peperkoek wordt het gebonden.
ONTVANGEN REACTIES
- Heerlijk gerecht, ik heb het op het laatst wat dikker gemaakt met bloem. Echt een aanrader.
NATRIUM/ZOUT BEREKENING
Het recept bevat volgens onderstaande berekening 186 milligram natrium.
Om het vergelijkbare zoutgehalte te berekenen doet u het natriumgehalte x 2,5.
Dus hier geldt 186 x 2,5 = 465 milligram ofwel 0,465 gram zout.
Het vermelde natrium/zoutgehalte is een indicatie!
Gebruikt u zelf bij het bereiden van het gerecht andere (hoeveelheden) ingrediënten of eet u iets meer óf minder, dan zal dat de natriumhoeveelheid die u inneemt beïnvloeden!
Ingrediënt | Hoeveelheid | Gewicht | Na per 100 gram | Bevat Natrium |
Paardenpoulet (runderpoulet 62mg Na) | - | 1000 gram | 50 mg | 500 mg |
Laurierblaadjes | 3 stuks | ~ gram | 23 mg | ~ mg |
Kruidnagel | 3 stuks | ~ gram | 243 mg | ~ mg |
Peper | - | ~ gram | 44 mg | ~ mg |
Ui | 2 stuks | 160 gram | 27 mg | 43 mg |
Peperkoek | 2 cm | 50 gram | 400 mg | 200 mg |
Appelstroop | - | 20 gram | 36 mg | ~ mg |
Azijn | - | 100 gram | 0 mg | 0 mg |
Totaal natrium voor 4 personen | 743 mg | |||
Natrium per persoon | 186 mg |
REACTIE FORMULIER
Wij horen graag wat u van dit recept vindt. Met uw reactie kunnen we de kwaliteit van recepten op de website op peil houden. Alvast bedankt!
Opmerking: Bij het verzenden van het bericht wordt óók uw IP-adres meegestuurd. Dit ter voorkoming van misbruik van dit formulier. Deze informatie wordt niet gedeeld met derden.