Gastblog
Dit is mijn favoriete zoutpot. Al jarenlang sleep ik hem mee, met iedere verhuizing wordt hij ingepakt.
Waar hij vandaan komt of hoe ik eraan kom weet ik niet meer. Het dekseltje sluit niet meer, als ik hem vul sluit ik hem af met een nieuw plakbandje. Zo belangrijk is dit zoutpotje.
Maar op een dag mocht ik hem niet meer gebruiken. Onvoorbereid kreeg ik te horen dat ik hem voortaan moest laten staan… Die eerste aardappels zonder zout, die eerste soep, ze staan in mijn geheugen gegrift. Zou ik zo ooit nog van een maaltijd kunnen genieten?
In het begin nam ik een arsenaal van zoutvervangers mee, zoals natriumarme mayo en ketchup, als ik een plain hamburger ging eten bij MacDonalds. Het bleef behelpen en smaakte niet hetzelfde.
Wat ik in het begin niet doorhad was dat ik dezelfde smaak verwachtte als vroeger en dat dat natuurlijk niet kòn. Langzamerhand kwam ik tot de ontdekking dat het helpt als het je lukt de knop in je hoofd om te zetten. Het werkt beter als je niet probeert je „oude” voedingspatroon aan te passen met zoutvervangers, maar onderzoekt of er niet een nieuwe, andere manier van eten mogelijk is.
Maar eerst zul je dan moeten weten waar natrium allemaal inzit. Een diëtiste raadde me aan etiketten te gaan lezen. Dat was al een openbaring! Als je er niet op hoeft te letten realiseer je je niet dat in bijna alles het (verboden) natrium zit.
Inmiddels ben ik vele jaren verder, etiketten lezen is een automatisme geworden en ik weet nu dat natriumarm eten geen straf hoeft te zijn. Dankzij sites als smakelijketenzonderzout.nl krijg je inspiratie om zelf maaltijden uit te proberen. De kracht van deze site vind ik de diversiteit aan gerechten. Van heel eenvoudig tot ingewikkeld, van einde-van-de-maand maaltijden tot feestelijke uitspattingen, iedereen kan ermee aan de slag.
Door te experimenteren heb ik mijn eigen manieren gevonden om het eten toch smaakvol te maken, ook zonder zout. De zoektocht hiernaar was eigenlijk best leuk. Ik heb veel geleerd over buitenlandse keukens en de schat aan kruiden, die daar gebruikt worden. En dat smaak uit veel meer onderdelen bestaat dan alleen uit datgene wat je proeft. Deze ervaringen wil ik graag delen.
In oktober zal mijn blog smaakvolzonderzout.blogspot.nl van start gaan. Daarop komen naast recepten ook artikelen over bedrijven, die zich bezig houden met natriumarme voeding. Heel graag zou ik verhalen plaatsen, die te maken hebben met hartfalen. Maar dan vanuit de mens zelf. Hoe het voelt om hartfalen te hebben en/of hoe je ermee kunt (leren) leven.
In de aanloop naar mijn blog heb ik een Facebookpagina gemaakt: smaakvolzonderzout, er staan eigen ideetjes op maar ik hoop dat anderen hier ook hun ervaringen, ontdekkingen en tips willen delen.
Er zijn vast veel meer onderwerpen of vragen, dan ik kan bedenken, die belangrijk zijn voor mensen die geen zout meer mogen gebruiken. Ik hoor ze graag!
En het zoutpotje? Dat blijft bij me en ik bied het graag aan mijn gasten aan, die het naar hartelust mogen hanteren.